Novi Sad
20.12.2014.
16:19 > 07:40
Interesovanje kineskih kompanija za obnovu i izgradnju postrojenja Termoelektrane-toplane (TE-TO) Novi Sad veoma ohrabruje i daje nadu da će to pitanje biti brzo rešeno, izjavio je danas gradonačelnik Miloš Vučević.
  • @Anonimus - Upravo suprotno

    22.12.2014 10:34
    I ti si nam sigurica
    Ako ovi strucnjaci iz SNS lupetaju, sta to Vi radite ako smemo da pitamo?
    O Drmnu necemo. Vojvodjani dobijaju struju sa Marsa.
    "U ovom trenutku a i ranijih godina struja iz Te-TO je mnogo skuplja od struje iz termolektrana na ugalj,zato EPS retko i pokreće TE-TO Novi Sad osim kad su izuzetne okonosti,suša,havarijske situacije u drugim elektranama i dr."
    E tu smo. Struja iz uglja je jeftinija, a ugalj je besplatan, ako se ne varam?
    TE-TO se retko pokrece. Pa cak i kad moze da radi rentabilnije od bilo koje elektrane koja ne proizvodi struju. Zasto? Da li tu ima promena kakvih u poslednjih nekoliko godina? Zna li Novi sad koliko toplotnih izvora ima i moze li se grejati bez TE-TO. Ako moze onda nas ne zanima ko nema a ko ima interesa da kupuje skupu struju iz TE-TO Novi Sad. Ko ima interes da kupuje ovakve objekte za tepsiju ribe i ko treba da se stara da se ne podriva ekonomska moć države, pokrajine i Grada, da sankcionise teško krivično delo su pitanja koja se (sasvim je moguce) kriju iza svih ovih bombasticnih najava i velikih prica.
    I ne zaboravite TE-TO je gradjena u vreme kada su Elektorovojvodina i Toplana bile u jednom SOUR-u (slozenoj organizaciji udruzenog rada), a cela dr\ava od Vradara pa do triglava, uz sve mane, je bila znatno uredjenija nego ovo danas rasparcano sto nam je ostalo. I toplota u to vreme koja je preuyimana iy TE-TO je bila znatno jeftinija od one koja je proiyvedena u kotlovima Toplane.
  • @Drozan - Sira slika

    22.12.2014 10:09
    E moj Drozane
    Ta tema je nesto gde se ocekuje da odnosi u drzavi budu rascisceni, da postoje jasna pravila i uslovi kako se moze plasirati visak energije i sl.
    Ima jedno drugo pitanje koje u nasim uslovima visi. Znamo li mi koliko nama struje (energije) treba u pojedinim godisnjim dobima, mesecno, tjedno, dnevno i u toku dana? Sta se moze dobiti od vetra, sta od sunca, sta iz vodotokova, a sta iz fosilnih goriva?
    Mozete li malo na tu temu? Ovako se plasim da lobirate za prodavce panela.
  • @Dijana - investicija

    22.12.2014 10:02
    biti ruzan ili glup?
    Po nekima je biti glup privilegija. Ne otkriva se dok ne progovrite.
    A Vi ste resili da ipak budete pametni. Ne progovarate, ali ste zato napisali.
  • Dijana

    21.12.2014 21:20
    investicija
    Sto brze resimo probleme investiranja to je i realizacija projekata brza.Ipak se okrece
  • novosađanin

    21.12.2014 14:34
    trgujmo
    "Mi u Albaniji imamo višak struje ne znamo šta ćemo sa njome i jeftina je. Uzgajajte žito neka vaš seljak zna kome će prodati, nama treba vaše žito, vaša hrana je ukusnija nego ona iz EU". Ovo je u nedeljnom Novosadskom Dnevniku izjavio predsednik PK Albanije. Možda pravo zbori, a pare da uložimo u nešto drugo, gde god se okrenemo nešto ne štima, putevi, pruge, eventualna proizvodnja.
  • Drozan

    21.12.2014 08:55
    Sira slika
    Te pare sto hocete da ulozite TE-TO, bolje bi bilo da
    ulozite u infrastrukturu Elektrovojvodine.Kupovinom prejeftinih solarnih panela obezbedicete bar 50 % stanovnistva Vojvodine bude obezbedjeno strujom i grejanjem.Kada to uradite onda cemo moci mi da prodajemo visak struje i tako da zaradimo.Na dobitku bi bili svi i gradjani,drzava, pokrajna...
    A sa TE-TO samo pravimo vecu administraciju sto znaci skuplje grejanje i opterecenje i onako iscrpljenog porodicnog budzeta.Pamet u glavu i zdravi mi bili.
  • 20.12.2014 23:50
    Upravo suprotno
    Prodajom TE-TO bilo kome biće ugrožena energetska stabilnost Grada novog Sada a i Vojvodine.Za ostatak Srbije ne znam ali znam da je AP Vojvodina u TE Drmno uložila kadgod više od 70% vrednosti a šta imamo mi sad od Drmna.Dakle stručnjaci iz SNS ne lupetajte o materiji koju ne poznajete.Takođe oni koji poznaju energetiku dobro su primetili da se sve vrti oko cene po kojoj bi se nakon takve privatizacije prodavala energija građanima.U ovom trenutku a i ranijih godina struja iz Te-TO je mnogo skuplja od struje iz termolektrana na ugalj,zato EPS retko i pokreće TE-TO Novi Sad osim kad su izuzetne okonosti,suša,havarijske situacije u drugim elektranama i dr.Dakle građani nemaju interesa da kupuju skupu struju iz TE-TO Novi Sad ,jedino izgleda neko ima interes da kupuje ovakve objekte za tepsiju ribe a to je već podrivanje ekonomske moći države i predstavlja teško krivično delo.
  • tican

    20.12.2014 21:30
    Onomad je naša Maja vodala neke Ruse i najvljivala modernizaciju TE-TO, samo što med i mleko nije teklo. Tako i ovo. Srećom.
  • Toma

    20.12.2014 20:34
    @grad duhova
    stručnjače veliki,
    jedno stanje je kada je elektrana u pogonu a drugo stanje je kada nije, a bar pola godine nije.

    Na kraju krajeva nije to vašar pa da ti "vidiš ljude". Tamo kuda si ti prolazio i nemaš koga da gledaš.
  • Nebojša

    20.12.2014 19:44
    Za boga miloga
    Botovi postaju gluplji iz dana u dan. Kakve skojevske izjave. Na svu sreću primetno je da iza svih komentara na ovom forumu stoji jedna ili dve osobe. Latentno povlađivanje i snishodljivost vas odaje kao i to da niste opterećeni pameću.
    Hebao vas Vučić sve redom kad tako žarko želite!
  • Džoni Vajsmiler

    20.12.2014 19:35
    E OTKAČITE VIŠE
    Neka ovi iz EPS-a i Vlade RS prodaju svoje Mame i Tate i ono što su im oni ostavili, a Vojvodine neka se okanu više.
  • 20.12.2014 19:21
    Pitanje za pametnjakoviće
    Svakakvih komentara sve samih stručnjaka! Pitanje opravdanosti ulaganja u TE TO je u ceni toplotne energije koju će isporučivati Novom Sadu(jer nikom drugom ne može). Proizvodnja el.energije bez isporuke toplote je glupost i neće to ni kinezi hteti.
    Da li će cena biti ekonomski prihvatljiva za građane NS, a da se isplati i Kinezima?
    Da li se isplati "gurati" toplu vodu nekoliko kilometara(uz velike gubitke), ili je bolje grejati na mestu potrošnje?
    Da li će naši političari prodati građane NS?
  • mlada vojvođanka

    20.12.2014 19:17
    ?????????????
    kakvi smo ćutolozi neka nas i zahebava***********
    videste li kako su belgijanci neki dan napravili frku u njihovoj bogatoj zemlji zbog povećanja radnog staža...? a mi? ni rada, ni staža, ni budućnosti...teraju nam decu u beli svet a nas u ludnicu! jedino još možemo da kukamo po netu dok i to ne zabrane i NIKO NI PRSTOM DA MAKNE VEĆ SE SAMO PREPIREMO KO JE GORI! e tako nam i treba jer očito je da smo mi najgori!
  • Sandra

    20.12.2014 18:51
    Konacno
    Ovo je pravo osvezenja za privredu Vojvodine.Dugo se u nju nije investiralo na pravi nacin.
  • 313

    20.12.2014 18:34
    Može?
    Zar nije potreban tender?
  • VEC

    20.12.2014 18:27
    vidjeno
    Boris Tadic...naftna industrija Srbije je na klenima treba je prodati,ee sad je i TETO na kolenima treba prodati a niko nekaze zasto na kolenima ....nesposobni kadrovi,nestrucni ljudi i lopovluk su uzroci sto su nam pukla kolena,cela drzava ce otici u arendu i svi cemo zivotariti od sitnih para ..pardon narod ce zivotariti,kupice Kinezi zaposlice ove kineze ovde aa nasi ce ostati bez posla eeeee Srbijo kuda to ides.
  • Ivana75

    20.12.2014 18:26
    investicije
    Vojvodina vapi za investicijama.Deceniju i po se nije ništa radilo.Treba privući što je moguće više investicija.
  • Džoni Vajsmiler

    20.12.2014 18:02
    KRADENA ROBA
    EPS hoće da proda robu koju je prethodno ukrao od građana Vojvodine.
  • ZoranNS

    20.12.2014 17:54
    Nije važno ko će da je obnovi
    Nije važno ko će da je obnovi nego ko će da rukovodi i kako, ako posle Kineza opet dođe u ruke lopva, onda nemojte ni modernizovati.
  • Mile

    20.12.2014 17:52
    Polako
    Ne trci, Milose, i ne istrcavaj. jest da se iz ove iyjave ne vidi nista konkretno osim sto eto ohrabruje necije interesovanje.
    Pre par godina je Toma sa Majom potpisao nekakav sporazum sa nekakvim rusima. U medjuvremenu se izredjase jos neki, osnovase nekakvo preduzece ... I da ne nabrajamo detalje. A sada, kinezi se interesuju.
    Iz naseg ugla stoji samo jedno pravo pitanje: Po kojoj ceni ce grad preuzimati toplotnu energiju iz te buduce nove termoelektrane. Ako cena bude kao iz stare onda je gradjanima Novog Sada sasvim svejedno da li ce se i ko ce graditi.
    Valja voditi racuna da nam se ne desi jos jedan NIS, da termoelektrana ode za tepsiju ribe, a da nas od cene zaboli glava.
    Iz tog razloga mnogo je vaznije pitanje koje bi nam gradonacelnik trebalo da objasni je koju korist ce Grad i stanovnici Novog Sada imati od toga.
  • 20.12.2014 17:52
    Termoelektrane u srbiji
    Od svih termoelektrana u Srbiji, Kinezi baš Novosadsku hoće da kupe, ili Beogradske termoelektrane nisu na prodaju?
    Prodali su sva Novosadska preduzeća koja su privređivala, sad prodaju ono što je ostalo u Novom Sadu. Novosadska termoelektrana je izgrađena čini mi se samodoprinosom Novosađana.
  • 20.12.2014 17:46
    grad duhova
    Kamo srece da je kupe. Secam se kad sam nedavno bio u TE tu u Sangaju. U toku radnog vremena 10:15 nema zive duse. Ni u kancelarijama ni u hodnicima, jedino imate portira deckica od sedamdeset godina sa dusom u nosu. SPO i kradikali se razbise od posla.
  • Ćevara

    20.12.2014 17:29
    Alo trgovci...
    Ne igrajte se glavom da i to prodate!!
    Pa jel treba da se grejemo najskuplje u Svetu????
  • siki82

    20.12.2014 17:17
    komentar
    Energetika nam je svakako slaba tačka pa svaka investicija na tom polju zvuči dobro,pogotovo Termoelektrane-toplana,jer uz dobre termoelektrene ide i dobra proizvodnja električne i toplotne energije za bolje snabdevanje grada.
  • Pavle

    20.12.2014 16:54
    Interes Novog Sada
    Vlasnik TE-TO Novi Sad je EPS, ali je najveci interes grada da ova elektrena bude modernizovana i sa prosirenim kapacitetima, pa se i grad Novi Sad treba ukljuciti u razgovore sa kinezima oko investiranja u ovu elektranu.
  • Filip

    20.12.2014 16:46
    Energetska stabilnost
    Za energetsku stabilnost Novog Sada je veoma vazno da se prosire kapaciteti i unapredi proizvodnja u TE TO Novi Sad.
  • jaca

    20.12.2014 16:44
    Hvala Bogu da je neko zainteresovan i za naš grad. Nadamo se da će Vučićeva diplomatija dati prave rezultate.
  • Gojko

    20.12.2014 16:43
    Strateski partner
    TE TO Novi Sad vec duze vreme trazi strateskog partnera za prosirenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta.
  • Građanin Vojvodine

    20.12.2014 16:39
    EPS - MRŠ IZ VOJVODINE
    TE-TO je građena 100% od novca građana Vojvodine. E sada će da je proda EPS - pljačka veka.
    Pa valda se pitaju nešto i građani Vojvodine, odnosno Vlada APV.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna